Želite da u maju zaradite 15.000 KM? Javite mi se na e-mail adresu damirdd@prime.ba

Želite da u maju zaradite 15.000 KM? Javite mi se na e-mail adresu damirdd@prime.ba

Ja sam diplomirani politolog, govorim i pišem engleski jezik, radim od 2005. godine i imam višegodišnje iskustvo rada na vrlo kompleksnim zadacima, u vrlo šarolikim i nadrndanim timovima, sa vrlo nezahvalnim radnim vremenom i još nezahvalnijim klijentima. Kada biste me sutra željeli zaposliti, šta mislite koliku bih platu tražio?

Generalno, pitanje plaćanja je ključno pitanje za bilo kakav rad. Uostalom, između ostalog, prvenstveno zbog toga i radimo. Poznajem mnogo ljudi, kontaktiram sa mnogo ljudi, osjećam da bih sa greškom od 100-200 KM mogao procijeniti koliku platu očekuje ili priželjkuje bilo ko od njih. Trendovi su takvi, okruženje je takvo, život 2014. godine je takav da postoji hijerarhija na tržištu, cijene rada su prilično jasne i postojane i uglavnom imamo informaciju o tome koliko ko zarađuje. Razmislite o pekarima, ljekarima, apotekarima, vozačima i direktorima koje poznajete, otprilike „već znate“ kolika je čija plata.

San bosanskog čovjeka je da radi za međunarodne organizacije ili za vladine institucije. U prvom slučaju, plata je kao u Evropskoj Uniji, a zakon je, je li, kao u Bosni i Hercegovini. Privilegije beskrajne, odgovornost ograničena. U slučaju vladinih institucija, svakako imate mnogo kompetencija i malo odgovornosti. Treba strpljenje, morate čekati da neko umre da biste napredovali. Ali kada je već sve komotno sa privilegijama i plaćenim troškovima, onda se može i čekati. U međuvremenu, pratite vjetrove i možda uđete u dobitnu kombinaciju pa sa 30 godina postanete neka bitna fora.

Najnepopularniji posao u Bosni i Hercegovini je raditi za privatnike. „K’o privatnik“. „Gleda da dobije što više i plati što manje“. „Znate već“. Floskule-odgovori na pitanje zadovoljstva radom sa privatnicima uvijek nose nešto neodređeno, a vrlo određeno izražavaju bol i patnju. Vrlo određeno sugerišu da vaš sagovornik nije zadovoljan; da se slika njegove stvarnosti ne podudara sa njegovim željama i snovima. Istovremeno, sugerišu i to da vaš sagovornik nema percepciju o vrijednostima koje stvara i o stvarnim, ekonomskim efektima njegovog rada.

Mnogo odgovornosti a malo privilegija, to je problem rada za privatnike. Uostalom, ko bi razumio i dobro sarađivao sa privatnikom, čovjekom koji odluči da radi 16 sati dnevno, bez garancije da će zaraditi i 1 KM? Čovjekom koji često za mjesec dana i ne zaradi 1 KM. Ili izgubi 7.000 KM.  Sa teoretskom šansom da za mjesec dana zaradi 50.000 KM, ali sa rizicima koji su mnogobrojni, sveprisutni i nepredvidivi? Svi su privatnici dostupni na mobitel, i u 7:00 i u 23:45 sati.

Nerazumijevanje poduzetnika i nepoduzetnika je stvar sudara svjetova. I bilo bi dobro kada bi se stavovi nekako približili, kada bi stvari funkcionisale bolje. Ja sam za varijantu obostranog zadovoljstva i duboko vjerujem da je ono uvijek moguće. Potrebno je nikada ne raditi ono što će vas udaljiti od vašeg sagovornika, bar za milimetar, i praviti mnogo malih koraka na identificiranju i zadovoljavanju obostranih interesa

U ovom slučaju, vjerujem da je čak moguće približiti nekoga ko radi 16 sati dnevno bez ikakve garancije i nekoga ko želi da radi 8 sati dnevno, sa što više garancija i privilegija. Bez ustupaka, bez laži, bez podilaženja. Right now!

Ja ću biti posrednik u tom procesu. Nudim vam se. Mladi ili srednjovječni ili stari, svakako pametni čovječe koji čitaš ovaj tekst, smisli ideju koja odražava tvoju sposobnost, energiju, snove i inovativnost. Realizovat ćemo je u maju. Dajte da to uradimo. Stisnimo zube, napravimo veliki posao. Naći ću vam partnera, poslodavca, prijatelja. Pokažite koliko znate i zaslužujete. Vašu ideju mi pošaljite na e-mail adresu damirdd@prime.ba.

Ako realizacija vaše ideje rezultira profitom od 25.000 KM, ja vam garantujem da ću vam naći privatnika koji će vam platiti 15.000 KM.

Leave a Reply