Žene liderke –> ima ih više nego što mislimo!

Žene liderke –> ima ih više nego što mislimo!

One su sposobne, dobre u onome što rade, uticajne i bore se za PRomjene u svom okruženju koje imaju uticaj i na poboljšanje društva i situacije u BiH. I što je (meni) veoma značajno ONE nesebično dijele svoje znanje i iskustvo i PRužaju ruku i PRiliku drugim ženama da uče, rade i napreduju. To je moja vizija žene liderke!

ProEduca – Žene liderke 21. vijeka

Centar za edukaciju ProEduca inicirao je projekat “Žene liderke 21. vijeka” koji ima za cilj afirmaciju uspješnih žena iz različitih oblasti. Sama ideja kao i prvi plan projektnih aktivnosti nastao je na jednom od mnogobrojnih poslovnih puteva gdje smo Dragan Močević i ja otvorili tu temu pod utiskom knjige “Why women mean business” koju sam nekoliko dana prije toga pročitala (Hvala Miloše –> PRava knjiga u PRavom trenutku).
Konstatovali smo da žena liderki u BiH ima zaista mnogo, više i nego što mislimo, ali da za njih javnost ne zna i da se uvijek pojavljuju iste žene koje ne odaju PRavu sliku stvarnosti.

    Nekoliko razloga zašto PRave liderke nisu poznate:

  • Nemaju PRiliku da govore o svojim rezultatima
  • Ne žele biti eksponirane u javnosti (odbijaju medijske nastupe)
  • Mediji ne posvećuju pažnju stvarnim liderkama i uglavnom se pojavljuju ista lica

Projekat će nastojati da obezbijedi PRilike za predstavljanje liderki, da pomogne u podizanju svijesti javnosti o značaju uključivanja sposobnih žena u procese odlučivanja i na odgovorne funkcije i kroz uključivanja medija skrenuti pažnju na njihovu značajnu ulogu u ovom procesu.

Kada govorimo o liderkama mislimo na profesorice koje svojim djelovanjem utiču na bh. djevojke -> buduće liderke, direktorice škola, načelnice bolnica, načelnice opština, žene u organizacijama, žene u kompanijama, žene na značajnim funkcijama, realizovane, samosvjesne i sposobne žene u svim krajevima BiH.

Ako se malo zamislite, sigurna sam da poznajete mnoge liderke u vašem najbližem okruženju. Vrijeme je da za njih sazna i šira javnost BiH.

PRedrasude –> Žena je (može biti) ženi najveća PRepreka

Nakon što je realizovano istraživanja sa preko 400 uspješnih žena, publikacija “Žene liderke” u kojoj je predstavljeno preko 40 liderki koje su postigle izvanredne rezultate i okrugli stolovi u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci na kojima su se otvorile konstruktivne diskusije shvatila sam da su mnoge žene u svojim karijerama imali upravo ženu kao PRepreku koja je zbog sujete i straha od konkurencije sprječavala napredovanje svojih kolegica. Tužno, ali da, ima nas svakakvih!

Na te žene ne treba trošiti energiju ali je bitno da smo svjesni da zbog nečijih sujeta su mnogi izvanredni projekti blokirani ili sposobni kadrovi ne mogu svoje vještine pokazati u pravom svjetlu. Naravno, nisu samo žene takve. Vjerujem da se i muškarci “bor” sa sujetama. Ima nas svakakvih!

Sve smo mi superžene –> Da li same stvaramo ovu sliku o nama?

Rezultati istraživanja pokazuju da uspješne žene u BiH uglavnom rade više od 40 sati sedmično, veoma su obrazovane, vole svoj posao, slobodno vrijeme posvećuju porodici, druže se sa prijateljima i pored svih uspjeha stižu obavljati i kućne poslove…Kako Srđan Puhalo, mr. psihologije, koji je sprovodio istraživanje kaže –> Uspješne žene u BiH su prave superžene!

Možda su same žene sebi nametnule tu sliku da one kao uspješne moraju sve da stižu i na tome treba raditi kako se ne bi stvorila lažna slika u javnosti da su liderke i svemoguće.
Podrška i dobra organizacija su značajne i sigurna sam da svaka žena koja stiže sve gore navedeno uspjeva da dobro rasporedi svoje vrijeme i ima podršku što ni u kojem slučaju ne umanjuje njena postignuća ili uspješnost.

PRenošenje znanja i iskustva

Veoma bitan segment ovog projekta je svakako mentorski dio, odnosno uključivanje mladih djevojaka u aktivnosti kao što su okrugli stolovi na kojima su imale PRiliku da slušaju diskusije liderki, postavljaju pitanja i uče iz iskustva realizovanih žena.

Ne slažem se sa tvrdnjom da se najbolje uči iz vlastitih grešaka. Mislim da je moguće (i manje bolno) učiti i na greškama drugih. To je jedan od razloga zbog čega su diskusije uspješnih žena sa budućim liderkama značajne za usmjeravanje mladih djevojaka kao i skretanje pažnje koji izazovi ih čekaju i na koji način izbjeći greške. A drugi je svakako PRenošenje znanja što je na neki način dužnost svake liderke kako bi jačala mrežu budućih liderki.

NE zato što je žena, nego zato što je sposobna

Inspirativno je upoznavati žene iz cijele BiH koje svakodnevno rade značajne stvari i koje imaju odgovorne uloge u društvu. Sve one zaslužuju pažnju i poštovanje kako bi bile pozitivan primjer i motivacija za druge žene kao i mlade bh. djevojke. Ali NE zato što su žene, nego zao što su sposobne!

Leave a Reply