Znate li koja su to tri zlatna pravila oblačenja kad su u pitanju govornici?

Znate li koja su to tri zlatna pravila oblačenja kad su u pitanju govornici?

Ako ste se ikada zapitali da li ste nedovoljno sređeni ili možda čak i previše za neki javni nastup, pokušaćemo vam ovim tekstom riješiti nedoumice. Skoro pa cijelu deceniju se blogovi i blogeri bave upravo ovim pitanjem i, vjerovali ili ne, i na tom se polju trendovi mijenjaju i potrebno ih je pratiti. Prema posljednjim istraživanjama došlo se do saznanja da formalno oblačenje može da vam pomogne da se ponašate ozbiljnije, profesionalnije i da razmišljate na jedan potpuno drugačiji način od onog na koji to radite malo „opuštenije“ obučeni… A sve je to nešto što čini dobrog govornika.

Vodite računa o mjestu pojavljivanja i ljudima koji će biti prisutni jer ni pretjerano formalno nije dobro u neformalnom okruženju. Neki marketing stručnjaci čak navode da bolje pregovaramo ukoliko smo ispoštovali zadati, biznis dres kod ali i to zavisi od mjesta i prilike za koju se spremate. Ako pričate o kreativnosti, klasično crno-bijelo odijelo to nikad neće odati o vama, već naprotiv, činićete se smiješno jer kreativni niste ni prema sebi, kako da onda ljudi kojima se obraćate to shvate?

Ako je prilika takva da apsolutno od vas zahtijeva formalni dres kod a u isto vrijeme vodite računa upravo o tom da ono što nosite makar jednim dijelom dočara vašu ličnost, pronađite način da to uradite. Dodajte formalnom svoj neformalni, lični pečat. Neki detalj koji će vas izdvojiti iz mase ali ne pretjerano da budete slon u staklenoj radnji već taman dovoljno da šaljete poruku o sebi da ste profesionalac koji poštuje zadate norme ali ima i svoj lični pečat i karakter. Ne, odijelo ne čini čovjeka ali na prvi pogled o istom može dosta reći pa kao i sve u životu – izbalansirajte između dvije krajnosti.

1. Uvijek se „potrudite malo više“. Sredite se da odajete utisak govornika a ne posjetioca.

2. Obucite nešto što će o vama reći da ipak imate kontrolu nad poslom a ne da ste izvršioc nečije naredbe.

3. Dodajte svoj lični detalj, pečat, nešto što će vas izdvojiti iz mase.

Ključ uspjeha se krije u činjenici da ne pretjerujete, na bilo koji način. Ni sa pretjeranim poštivanjem pravila ali ni u kršenju istih. Ispoštujte druge, ali i sebe

Izvor: https://www.ragan.com/Main/Articles/52977.aspx

Leave a Reply